Välj rätt typ av lån för din husrenovering

Att renovera sin bostad innebär ofta stora utgifter, och det är inte alla som sitter på så stora summor att de kan betala med eget kapital. Då är det olika lånealternativ som gäller för finansieringen av din husrenovering. Det bästa alternativet är att värdera upp din bostad och sedan göra en utökning av ditt nuvarande bostadslån. Då kan du förhoppningsvis förhandla dig till en bra ränta. Se dock upp – bostadslånet har inte lika höga amorteringskrav som om du skulle ta ett vanligt privatlån. Det kan innebära att du betalar av långsammare och i slutändan ändå betalar mer i ränta än vad du hade gjort med ditt privatlån som kräver snabbare amortering. Det mest prisvänliga alternativet är ett utökat bostadslån som du amorterar lika snabbt som om du skulle ha tagit ett privatlån.

Har du ingen möjlighet att ta ett utökat bostadslån utan behöver ta ett privatlån gäller det att lägga tid på att hitta den bank som erbjuder lägst ränta. Detta kan du spara många tusenlappar på. Istället för att ringa runt och boka möten med alla banker kan du ta hjälp av en låneförmedlare. Då slipper du både lägga tid på att själv jämföra de olika långivarna samt att du inte försämrar din kreditvärdighet.

Utöver dessa lån erbjuder vissa banker även ett specifikt renoveringslån. Det används endast i detta syfte och är i princip samma sak som ett privatlån men med vissa fördelar. Banken räknar nämligen med att din renovering innebär ett förhöjt värde på bostaden och att du får den uppvärderad. Risken är därför mindre för banken än om de lånat ut pengarna i okänt syfte i ett vanligt privatlån (som du kan jämföra på Creddit).

Innan du börjar renovera finns det en hel del saker att fundera över när det gäller finansieringen. Alla har olika förutsättningar, så här gäller det för dig att gå igenom din ekonomi och se vad som är mest fördelaktigt för dig.